Over

The Spirit of Gambo – viola da gamba consort – “sharing our passion for music”

Uitbundig spelplezier, gedrevenheid en muzikaal vakmanschap zijn volgens critici de kracht van The Spirit of Gambo. Op ons repertoire staat muziek van o.a. Dowland, Purcell en Bach. De emotionele lading van de muziek en ons intieme samenspel blijken in staat het publiek te ontroeren. The Spirit of Gambo is de nieuwe standaard in het uitvoeren van consortmuziek.

Het ensemble is het initiatief van Freek Borstlap en Gesina Liedmeier. De andere twee vaste spelers zijn Ivanka Neeleman en Thomas Baeté.

The Spirit of Gambo speelt op prachtige, speciaal voor het ensemble gebouwde viola’s da gamba, vervaardigd door Gesina Liedmeier. De beschilderde instrumenten en de gebeeldhouwde dierenkoppen zijn een lust voor oog en oor.

In april 2015 had het ensemble een succesvol live optreden bij Podium Witteman. Voor de cd ‘Jenkins consort music of four parts’ ontving The Spirit of Gambo de hoogste onderscheiding: een Diapason d’ Or. The Spirit of Gambo is te gast op internationale festivals en maakte diverse cd’s waaronder een opname met de sopraan Claron McFadden (The Silver Swan) en een cd met instrumentale muziek van Christopher Tye.

De spelers!

Freek Borstlap

Freek Borstlap is artistiek leider van The Spirit of Gambo. Naast zijn internationale carrière als solist, barytonspeler en docent legt hij zich vooral toe op de uitvoering van ensemblemuziek voor viola da gamba. Met The Spirit of Gambo maakte hij vele opnames met consort-muziek, maar ook met Franse en Duitse barokke kamermuziek. De laatste jaren maakte hij met The Spirit of Gambo diverse bekroonde cd’s met muziek van John Jenkins, Orlando Gibbons en Christopher Tye.

Thomas Baeté

Als gambist en vedelspeler speelt Thomas Baeté onder meer bij de ensembles Capilla Flamenca, Mala Punica, Graindelavoix en La Caccia. Hij is vast ensemblelid van La Roza Enflorese (sefardische muziek) en La Folata (Middeleeuws repertoire). Met deze groepen nam hij een tiental CD's op en was hij te horen in Europa en daarbuiten. Daarnaast geeft Thomas gamba- en ensembleles in het Stedelijk Conservatorium in Leuven en de Académie de Musique van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Ivanka Neeleman

Ivanka Neeleman studeerde onder andere viola da gamba bij Wieland Kuijken. Zij is regelmatig te gast bij verschillende orkesten en ensembles voor oude muziek zoals het Vlaamse Capilla Flamenca, Zefiro Torna, Brisk en het Combattimento Consort. Daarnaast geeft ze gambales aan de muziekschool in Leiden en is ze leerkracht op een school in Den Haag.

Gesina Liedmeier

Gesina (Geesje) Liedmeier studeerde viola da gamba bij Marianne Müller en Wieland Kuijken. Ze speelde in vele ensembles en producties, zoals met Collegium Vocale Gent. Ze is medeoprichter van The Spirit of Gambo. Naast musicus is zij succesvol bouwer van historische instrumenten. The Spirit of Gambo speelt meestal op viola’s da gamba van haar.

 

Top