Ongehoord Meesterlijk – Rameau en Telemann

Zondag 21 mei om 11:00 uur een ochtendconcert oude muziek in Kasteel Amerongen. De componisten Rameau en Telemann, worden ook vandaag de dag nog gezien als giganten uit de Barok.
Overeenkomst tussen de componisten is dat ze beiden operacomponisten waren met daarnaast een uitgebreid repertoire aan kerkelijke muziek. Maar beiden hadden ook een grote liefde voor kamermuziek. Dat de in dit programma gespeelde composities zelden worden uitgevoerd ligt dan ook niet aan de kwaliteit van de muziek of de onbekendheid van de componisten maar aan de in onze dagen bijzondere bezetting.
Telemann en Rameau werden beiden in Parijs gezien als grootmeesters. En terecht, want de in dit programma gespeelde muziek is de top van het kamermuziekrepertoire uit de Barok. Zowel Rameau’s Pieces de Clavecin en Concerts als Telemann’s Quadri et Nouveaux Quatuors (Parijse Kwartetten) waren in Parijs immense populair.
Opmerkelijk is dat zowel Telemann als Rameau alternatieve bezettingen voor hun composities schreven (bij Telemann, cello of altviool i.p.v. viola da gamba, bij Rameau viool i.p.v. viola da gamba). Een teken dat de populariteit van de viola da gamba tanende was.
in dit programma staat latere barokmuziek (rond 1740) centraal en worden, naast twee viola’s da gamba andere instrumenten uitgepakt.

Naast de vaste The Spirit of Gambo ensemblespelers Freek Borstlap en Ivanka Neeleman doen twee gastmusici mee. Het zijn Sachiyo Hayashi en Françoise Oberli.
Sachiyo Hayashi behaalde haar diploma voor moderne fluit aan de Nationale Universiteit voor Kunst en Muziek van Tokyo. Zij vervolgde haar studie in Londen aan het Royal College of Music en daarna in Manchester aan het Royal Northern College of Music. Bij beide instituten studeerde zij cum laude af.
In 1998 kreeg ze een prestigieuze beurs van de Japanse regering om aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij de gevierde barok-fluitist Barthold Kuijken te gaan studeren. In 2002 behaalde zij hier met lof haar solistendiploma. Sindsdien is zij een veelgevraagde soliste en kamermuziekspeelster .
Françoise Oberli heeft na haar clavecymbelstudie bij Françoise Lengellé in Parijs, in Nederland bij Jacques Ogg haar uitvoerendmusicus diploma behaald.
Zij heeft met verschillende ensembles continuo en solo gespeeld.
Sinds en paar jaren speelt zij met Ivanka Neeleman en Freek Borstlap in deze samenstelling hebben zij concerten gegeven in Frankrijk en in Nederland.

De prijs van het concert is 10 euro, kinderen gratis.

Ein Lulli wird gerühmt;
Corelli läst sich loben;
Nur Telemann allein
ist übers Lob erhoben
(Johann Mattheson, 1740)

No Responses

Leave a Reply
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top