Membra Jesu Nostri

donderdag @ 20:00

Den Haag, Z-H, Nederland

Musica Poetica en Spirit of Gambo o.l.v. Jörn Boysen

Gig Details

Admission:
€ 27,50 p.p.

Venue Details

Address
Lutherse Kerk Lutherse Burgwal 7-9
Den Haag, Z-H 2513 CB
Nederland

Programma: Dieterich Buxtehude, Membra Jesu Nostri BuxWV 75

Toen in 2021 zijn groots bezette Markus Passion niet door kon gaan, wist Jörn Boysen het perfecte alternatief: de cantatecyclus Membra Jesu Nostri van de Lübeckse organist en Bachleraar Dieterich Buxtehude. De Markus klonk vorig seizoen alsnog. En Jörn, zelf afkomstig uit Lübeck, wilde zijn laatste seizoen bij Musica Antica besluiten met Buxtehudes prachtige muziek, een van de belangrijkste passiecomposities vóór die van J.S. Bach.

Met Membra Jesu Nostri (bezet door 5 zangers, 7 strijkers, orgel en klavecimbel) schreef Buxtehude in 1680 een muzikaal meesterwerk. De Lutherse Kerk biedt de musici de mogelijkheid om, zoals toen gebruikelijk was, Membra Jesu Nostri vanaf de galerijen naast het kerkorgel uit te voeren. Bovendien zetten zij het het grote Bätz-orgel in. Het resultaat is een heel ander, overweldigend klankbeeld dan we gewend zijn van studio-opnames.

Buxtehude droeg zijn Membra Jesu Nostri op aan zijn vriend Gustav Düben, hofkapelmeester in Stockholm. Die heeft goed voor de originele, handgeschreven orgeltabulatuur gezorgd. Jörn blaast het stof hiervan af en laat ons horen hoe Buxtehude zèlf zijn muziek uitvoerde.

Uitvoerenden
Musica Poetica en Spirit of Gambo o.l.v. Jörn Boysen

Programma
Dieterich Buxtehude
Membra Jesu Nostri BuxWV 75

I Ad pedes
II Ad genua
III Ad manus
IV Ad latus
V Ad pectus
VI Ad Cor
VII Ad faciem

instrumentale werken van Johann Rosenmüller en Jörn Boysen